duminică

Acacia melanoxylon












Acacia melanoxylon, cunoscut sub numele de Australian blackwood, este un salcam nativ din estul Australiei Specia este, de asemenea, cunoscut sub numele Sally wattle, lightwood, hickory, mudgerabah, Tasmanian blackwood or black wattle
Acacia melanoxylon este apreciat pentru lemnul sau extrem de decorativ,care poate fi folosit la mobila, pentru instrumente muzicale sau în construcția de ambarcațiuni.
Acacia melanoxylon este un arbore peren cu o creștere rapidă,se regenereaza din rădăcină in urma taierii ,prolific din semințe ,traieste 15-50 de ani.
Acacia melanoxylon poate crește ca un arbust 1,5-3 m,dar poate ajunge un copac de 6-30 m
În sud-est Queensland, este o planta gazda important pentru un număr de indigene fluture larve, inclusiv împărat coada ( Polyura Sempronius ); hairstreak mătăsos ( Pseudalmenus chlorinda ); hairstreak imperial (Jalmenus Evagoras Evagoras); hairstreak ștanțată (Jalmenus ictinus) și mare iarbă-galben (EUREMA hecabe hecabe).
Speciile invazive
Acacia melanoxylon a fost introdus în multe țări pentru plantări forestiere și ca arbore ornamental si melifer.
Indigenii Australieni obțin un analgezic din copac.
Lemnul este foarte bun pentru multe utilizări, inclusiv mobilier, unelte, barci, și butoaie de lemn.
Este cam de aceeași calitate ca și nuc și este bine-potrivite pentru modelarea cu abur.
Coaja are o tanin conținut de aproximativ 20%.
Poate fi de asemenea utilizat pentru producerea furnirelor estetice.
Crengi de copac și coaja sale sunt folosite pentru pește otravă ca o modalitate de pescuit.
Acest copac poate fi folosit ca o plantă barieră incendiu, printre alte plante, în situații din mediul rural
Acacia melanoxylon este utilizat în a face instrument muzical (în special chitara, tobe, ukuleles Hawaiian, arcuri vioară și țevi de organe), și în ultimii ani a devenit din ce în ce de prim rang ca un substitut pentru lemn KOA.
Germinare seminte
Se tin cca. 24-48 de ore in apa calduta
Însamântarea adâncime: cca. 1 cm
Amestec de nisip sau perlit +
Temperatura de germinare: cca. 25-30 ° C
Timp de germinare: 5-10 zile
Locul de amplasare: luminos + mentine constant umed, nu ud

Traducere cu Google din wikipedia.Acaciella_angustissima

Acacia_angustissima-detalii

translate.google.Acacia_melanoxylon-detalii

Ca sa ai rezultate bune de germinare poti inmuia semintele in apa in care ai adaugat putin stimulator de germinare Bionatplus,Humusil,Atonik,12-24 ore.
detalii
Bionat-plus
Humusil pentru agricultura ecologica
horticultorul-atonik
ori alte retete
Retete bio,insecticide,fungicide pentru o gradina de vis 


Traducere cu google din wikipedia.Acacia_melanoxylon

Acacia_melanoxylon_detalii

acacia melanoxylon-detalii

Acacia melanoxylon - 5 sem - 6 lei 

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock,
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.

vineri

Acacia Mangium











Acacia este un gen de plante aparținând familiei Fabaceae, originare din regiunile tropicale și subtropicale, în special Australia și Africa.
Denumirea comună: salcam Mangium
Nume: nuiele negru, scabie
Acacia Mangium este un arbore cu creștere rapidă,în bune condiţii de climă şi îngrijire,la o înălţime de 30 metri în patru-cinci ani,cu un diametru de pana in 50 cm,putand umbri o zona in timp record,avand un trunchi drept de esenta tare,valoarea comerciala a lemnului este comparabila cu cea a nucului,dă cherestea de calitatea A, iar rezidurile pot fi folosite ca biomasă.
Acacia Mangium este adesea recoltat după doar 6 ani de creștere,folosit in industria de celuloză și hârtie
La fel de important pentru un investitor sunt potențiale piețe pentru un lemn de esenta tare.
Din Acacia Mangium se fabrica o gamă largă de produse, cherestea pentru constructii, barci, containere,coșuri,cutii,articole din lemn industriale,mânere de scule, perii, strungărie,mobilier,dulapuri, podele, terase, furnir, materiale pe bază de lemn, cum ar fi PAL, fibrolemnos de densitate medie, celuloză și hârtie, cărbune și lemne de foc.
Acacia Mangium poate tolera o gamă largă de condiţii de mediu şi de sol,imbunătăţeşte calitatea solului,fixeaza azotul in sol şi menţine sistemele subterane de apă,este ideal pentru programele de captare a carbonului.
Este un arbore ornamental si în acelasi timp melifer.
Productia de miere este de 110-240kg/ha,infloreste in lunile iulie-august!
Frunzele pot fi folosite ca furaje pentru animale.
Semințele germinate pot fi gătite și mâncate ca legume.
Studiile indică faptul că semințele sunt bogate în conținut brut de proteine.
Pentru combustibil Acacia Mangium are o valoare calorică de 4.500-4900 kcal / kg ,fiind o excelenta sursa de brichete de cărbune.
Lemnul are un conținut ridicat de tanin (18% până la 39%), ceea ce înseamnă că acesta poate deveni o sursă importantă de vopsele organice.
Acacia Mangium este plantat pe terenuri pentru a imbunatatii calitatea solului.
Germinare seminte
Se tin cca. 24-48 de ore in apa calduta
Însamântarea adâncime: cca. 1 cm
Amestec de nisip sau perlit +
Temperatura de germinare: cca. 18-20 ° C
Locul de amplasare: luminos + mentine constant umed, nu ud
Timp de germinare: cca. 3-6 saptamâni

Acacia mangium -cultivare

acacia-mangium-arbore minune

wikipedia.Acacia_mangium

acacia-mangium-detalii

Ca sa ai rezultate bune de germinare poti inmuia semintele in apa in care ai adaugat putin stimulator de germinare Bionatplus,Humusil,Atonik,12-24 ore.
detalii
Bionat-plus
Humusil pentru agricultura ecologica
horticultorul-atonik
ori alte retete
Retete bio,insecticide,fungicide pentru o gradina de vis 


Acacia Mangium - 5 sem - 6 lei 

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock,
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.

joi

Andiva-Cicoare Witloof


Andiva (Cichorium inthybus var. foliossum) se mai numeste cicoare de vara, cicoare de Bruxelles, cicoare Witloof sau cicoare salbatica. Este o planta bienala, de la care sunt consumate frunzele inalbite, sub forma de salate.  
Andiva-Cicoare Witloof  este o leguma aparte, in sensul ca apare pe piata in sezonul rece, din luna noiembrie pana in primavara.
Este cultivata din antichitate, fiind pomenita in scrierile lui Pliniu cel Batran si Dioscoride.
Andivele nu exista in stare salbatica, ci se obtin prin fortarea unei plante, denumita cicoare, sa creasca intr-o obscuritate totala.
De la cicoare in trecut se foloseau numai frunzele tinere, mai putin amare, pentru salate, iar restul plantei, inclusiv radacina, era destinata animalelor.
De-a lungul timpului, cicoarea s-a transformat in doua varietati: una care furnizeaza frunze pentru salate si alta care se cultiva doar pentru radacina destinata producerii binecunoscutului inlocuitor de cafea.
100 de grame de andive proaspete contin: 1,25 g proteine, 0,20 g lipide, 3,35 g glucide, 3,1 g fibre vegetale, 52 mg calciu, 0,83 mg fier, 15 mg magneziu, 28 mg fosfor, 314 mg potasiu, 22 mg sodiu, 0,79 mg zinc, 6,5 mg vitamina C.
Ca aspect, andiva are frunze mari de 30 cm, alungite, dispuse sub forma de rozeta.
Forma lor variaza intre cele cu marginile dantelate si cele cu marginea usor ondulata, variatii intalnite in functie de soi.
Tulpina florala apare in cel de al doilea an, inalta pana la 1 metru si jumatate, in varful careia se afla o inflorescenta de culoare albastru-deschis.
Radacina andivei este pivotanta, ingrosata.
Contine substante amarui precum inulina, proprietate datorita careia radacina se poate usca si macina, putand fi astfel folosita ca inlocuitor al cafelei.
Andiva este rezistenta la temperaturile scazute.
Germineaza la 10 grade Celsius, iar plantele apar la doua saptamani dupa semanat.
Semanatul se face dupa jumatatea lunii mai, pana in iunie, destul de tarziu pentru o planta rezistenta la temperaturi scazutea.
Practica a demonstrat insa ca semanatul inainte de aceasta luna duce la iarovizarea plantelor, acestea emit tije florale inca din primul an iar productia este compromisa.
In ceea ce priveste cerinta de apa a plantei, ea nu trebuie udata foarte des, deoarece radacina poate putrezi. De aceea solul potrivit este unul usor, nisipos.
Plantele tinere trebuie protejate de temperaturi sub 5 grade Celsius si au nevoie de multa lumina pentru a se dezvolta
Cultivarea andivelor se face in doua etape:
Etapa 1: producerea radacinilor tuberizate
Semanatul: intre lunile mai-iunie, pe teren plan sau straturi inaltate
Intretinerea culturii: prasitul este foarte important, mai ales in primele stadii de vegetatie. cand plantele au 3-4 frunze adevarate, se face un rarit, lasand 10-15 cm distanta intre plante
Recoltarea: are loc toamna incepand cu luna octombrie, pana permite timpul.
Radacinile se sorteaza si sunt pastrate cele care au grosimea de cel putin 3-4 cm la nivelul coletului
Etapa 2: fortarea radacinilor
Fortarea radacinilor se poate face in santuri incalzite, in sere, rasadnite sau alte adaposturi calde, la intuneric. In primele zile, temperatura se mentine la 12 grade Celsius, dupa care creste treptat la 18 grade, timp de 20 de zile.
Recoltarea papusilor de andive se face dupa 3-4 saptamani, cand acestea au minim 10-12 cm lungime. Papusile se taie manual, pastrand o bucata mica din radacina, si se pot pastra inchise in folii de plastic la frigider, invelite cu hartie care sa nu permita trecerea luminii (pentru a fi pastrate etiolate).

Care sunt beneficiile andivelor
Cu 15 kcal la 100 g, andivele sunt un aliment putin energetic.
Impreuna cu telina, spanacul si varza, fac parte din randul legumelor cu calorii negative, adica organismul consuma cu digestia lor mai multa energie decat cea rezultata din asimilarea lor. In sezonul rece esti mai predispus la consumul de produse hipercalorice, de aceea andivele nu trebuie sa lipseasca din alimentatia ta in aceasta perioada.
Andivele sunt bogate in fibre, vitamine si minerale.
Ca si cicoarea din care provin, contin inulina, o fibra solubila bine tolerata chiar de un sistem digestiv delicat. Inulina stimuleaza dezvoltarea florei intestinale, fiind considerata un prebiotic.
Andivele aduc un aport ridicat de potasiu, mineral cu rol in reglarea presiunii arteriale.
Contin, de asemenea, cantitati deloc de neglijat de betacaroten, un antioxidant cu proprietati benefice pentru organism.

Cum se prepara andivele
Inainte de folosire, se indeparteaza frunzele exterioare deteriorate si se spala.
De obicei, o simpla spalare este suficienta pentru ca nu cresc in pamant.
Gustul amar al andivelor tinde sa se diminueze treptat, ca urmare a cultivarii selective de hibrizi mai putin amari.
Totusi, preventiv, se pot taia 2-3 cm din conul bazal, care concentreaza substantele amare.
De asemenea, amareala scade daca sunt tinute timp de 20 minute in apa rece inainte de folosire.
Lejere si usor de preparat, andivele se pot consuma atat crude in salate, cat si gatite la vapori, tigaie, cuptor, sotate, etc.
Se preteaza foarte bine si la frigerea pe gratar.
In salate, singure sau in amestec cu alte ingrediente, sunt delicioase.
Datorita modului specific de cultivare, andivele prezinta avantajul ca nu au nevoie de tratamente cu pesticide. Iarna, este de preferat sa inlocuiesti cu andive, macar partial, salata verde a carei cultura in acest anotimp necesita cantitati mari de pesticide.

Andive proprietati-cultivare

cultura-de-andive.

tehnologia-de-cultivare-a-andivelor

Andive -Cichorium intybus var. foliorum - Bischoff-cultivare

andive-cultivare

foto-normale-la-culture-de-l-endive

http://youtu.be/KFTk20UF6Ig

Andiva-Cicoare Witloof - 50 sem - 2 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock,
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.

marți

Canary creeper-Tropaeolum peregrinum


Canary creeper-Tropaeolum peregrinum
Sinonime: T. aduncum
Genul: Tropaeolum
Canary creeper-Tropaeolum peregrinum mai este cunoscuta sub denumirea Canary Bird ,originara din America de sud,din familia Condurasilor.
Canary creeper este un alpinist peren in zonele de origine,dar anual in Romania,nu rezista la frig,
poate ierna doar daca radacinile ii sunt bine acoperite/musuroite,ori mutate intr-o sera,ori o veranda racoroasa.
Canary creeper poate creste peste 3 m.,are nevoie de sustinere,creste foarte bine pe sfori intinse,
aranjati regulat mladitele,dispunandu-le in evantai pe suport,altfel cresterea va fi dezordonata.
Canary creeper are frunze lobate de un verde albastrui,infloreste din mai pana in septembrie,flori cu petale galbene luminoase cu nuante rosiatice la interior,seamana cu o pasare in zbor.
Canary creeper ii place in plin soare,chiar foarte intens,la semiumbra are mai putine flori.
Udare doar cand pamantul este uscat,ingrasamant moderat,prea mult ingrasamant va insemna mai putine flori.

Semintele se pun la inmuiat in apa in care se adauga putin stimulator de germinare Bionatplus,Humusil,Atonik,cel putin 24 ore.
Semintele germineaza in 10-15 zile la o temperatura de peste 35 grade Celsius
Insamantarea in februarie-aprilie la interior,cu 6 sau 8 saptamani inainte de plantarea in gradina sau direct afara, dupa ultimul inghet.
Este recomandat ca transplantarea sa se faca in luna mai.
Crengutele se taie ocazional pentru a incuraja cresterea si inflorirea.
Canary creeper este apreciata pentru culoarea si forma florilor,ideala pentru a acoperi un pridvor, pergole, garduri etc.
De asemenea, Canary creeper este o planta care poate fi crescuta in ghiveci,ori suspendata intr-un cos mare.
Daunatori :Afidele pot fi uneori o problemă,dacă se observa le spalati cu furtunul cu apa,ori se foloseste un  insecticid de sapun.
Semintele, florile si frunzele sunt comestibile,o aroma picanta,la fel ca la  Condurasi.

Ca sa ai rezultate bune de germinare poti inmuia semintele in apa in care ai adaugat putin stimulator de germinare Bionatplus,Humusil,Atonik,12-24 ore.
detalii
Bionat-plus
Humusil pentru agricultura ecologica
horticultorul-atonik
ori alte retete
Retete bio,insecticide,fungicide pentru o gradina de vis 



Canary creeper-Tropaeolum peregrinum - 3 sem - 4 lei

Comenzile se fac prin email :
rmonilife86@gmail.com

Expedierea se face prin Posta Romana,
comanda minima 40 lei,
plata ramburs plus taxe postale 12 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock,
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.

sâmbătă

Tomate Cherokee Purple


Tomate Cherokee Purple soi de tomate carnoase,de forma rotund-turtita,cu umeri verzi si o culoare caramizie,o textura densa,suculenta,un gust delicios dulce/acrisor.
Tomate Cherokee Purple ,o rosie biftec perfecta pentru feliere și adăugarea pe sandwich-uri, burgeri,sau pur și simplu mancata cu un pic de sare și piper.
Tomate Cherokee Purple soi nedeterminat, de mare productivitate, rezistenta la boli,cultivate in plin soare,fructele vor avea o culoare mai inchisa.
Greutate fruct 250-350 gr.
Maturarea - 80 zile de la germinare
Germinarea - 6 - 14 zile
Temperatura optima a solului pentru germinare - 18 - 23 grade
Adancimea de plantare - 2 - 2.5 cm
Spatierea intre plante - 35 - 45 cm
Spatierea intre randuri - 60 - 80 cm

Semanarea pentru rasad se face in perioada februarie-martie, in functie de zona in care va fi cultivata,
avand nevoie de o temperatura de 18 oC pentru germinare.
Rasadurile apar, de regula, in 7-14 zile.
Se repica in vase separate, cand plantele sunt suficient de mari pentru a fi manipulate .
Inainte de transplantare (dupa ce a trecut pericolul de inghet) plantele tinere vor fi obisnuite cu temperatura exterioara.
NU plantati niciodata tomatele intr-un pamant rece.
Vor fi foarte sensibile la atacul bolilor si daunatorilor, vor creste si dezolta greu, sau le puteti pierde.
Se transplanteaza in gradina (la distanta de 45 cm intre plante).
Se recolteaza din iunie pana tarziu in octombrie.

Tomatele_cultivare

Ca sa ai rezultate bune de germinare poti inmuia semintele in apa in care ai adaugat putin stimulator de germinare Bionatplus,Humusil,Atonik,12-24 ore.
detalii
Bionat-plus
Humusil pentru agricultura ecologica
horticultorul-atonik
ori alte retete
Retete bio,insecticide,fungicide pentru o gradina de vis

Tomate Cherokee Purple - 5 sem - 3 lei
 

Comenzile se fac prin email :
rmonilife86@gmail.com

Expedierea se face prin Posta Romana,
comanda minima 40 lei,
plata ramburs plus taxe postale 12 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock,
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.

joi

Varza Kale Russian




Varza Kale Russian White






Varza Kale Russian Red

Varza Kale Russian este originara din Siberia,o varietate foarte rezistenta si usor de cultivat,cu frunze avand forma frunzelor de stejar,creste pana la 60-70 cm.
Varza Kale Russian White o varietate cu frunze de culoare gri-verzi cu vene albe.
Varza Kale Russian Red o varietate cu frunze de culoare gri-verzi cu vene purpurii si o usoara tenta de purpuriu pe marginea frunzei,culoare se intensifica odata cu scaderea temperaturii.
Semintele se seamana cu 6-8 saptamani inainte de ultimul inghet.
Pentru cultura de toamna se seamana la inceput de iulie.
Germinare in 3-10 zile
Se planteaza in plin soare.
Varza Kale Russian este matura in 50-60 zile.
Varza Kale Russian este buna cat este tanara ca o salata verde.
Mai multe detalii cultivare Russian Kale

Varza Kale (Brassica oleracea)
este o specie de varza foarte apeciata petru beneficiile sale asupra sanatatii.
Nu este o leguma foarte populara, in ciuda faptului ca are un gust bun,
dar a inceput sa castige din ce in ce mai multi adepti in randul vegetarienilor si al persoanelor care vor sa manance cat mai sanatos.
Varza Kale contine potasiu, fosfor, zinc, fier, calciu, vitamina K, vitamina B12 si vitamina A,
iar datorita continutului scazut de calorii este indicata in curele de slabire.
Varza Kale are o singura cerinta speciala: sa fie cultivata pe vreme racoroasa. 
Prin urmare, este o leguma ideala pentru a fi cultivata toamna sau primavara devreme.
Poti sadi semintele de Kale direct in solul din gradina sau poti sadi semintele in rasadnite,
iar dupa 4-6 saptamani faci transplantarea.
Se seamana pe randuri si se acopera cu pamant.
Plantele tinere si puternice se replanteaza.
Se planteaza dupa o cultura de fasole, mazare sau cartofi timpurii.
Varza are un gust foarte bun dupa prima roua pentru ca amidonul se transforma in zahar.
Indiferent de metoda pe care o alegi, este recomandat ca temperatura sa nu depaseasca 25-26 de grade Celsius.
Planta este rezistenta la temperaturile ce scad pana la -6 grade Celsius, dar nu le suporta pe cele ridicate.
Solul propice pentru varza Kale este cel bogat, bine drenat, cu un pH intre 5.5 si 6.8.
Este recomandat sa plantezi varza intr-o zona umbroasa, insa inainte de plantare este recomandat sa asterni un strat de compost pe sol.
Este indicat sa lasi 7 centimetri intre seminte, pentru ca plantele sa se poata dezvolta in voie.
Intre randuri este recomandat sa lasi o distanta de 45-60 de centimetri.
 In ceea ce priveste udarea, este recomandat sa uzi varza Kale din belsug.

In medicina chineza, varza creata (Kale) este folosita pentru a ajuta la usurarea congestiei pulmonare.

Se recomanda :
Sa consumi Kale pe cat de des posibil, deoarece este un aliment ideal.
Mananca-l atata timp cat o poti gasi în stare proaspata .
In unele zone, este disponibila pe tot parcursul anului, iar in altele, este o leguma sezoniera (toamna).
Perioada de vegetatie a verzei crete -Kale se extinde aproape pe tot parcursul anului, singura data cand aceasta este în afara sezonului este vara, cand o multime de alte verdeturi cu frunze sunt abundente.
A se gati in abur sau sote , sau adaugata la supe si tocanite.
Kale prezinta un mare avantaj atunci cand este amestecat in piureuri de fructe, sau stoarsa cu alte legume.
Mai multe detalii:
Cum-cultivi-varza-kale 

Detalii varza Kale 

Proprietati Kale 

Retete cu Varza Kale


Varza Kale Russian White - 20 sem - 3 lei- nu este in stoc

Varza Kale Russian Red   -  50 sem - 3 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock,
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.